12 Ağustos 2017 Cumartesi

Rasyonel Düşünmek Nedir?

Selamın aleyküm. Son zamanlarda birçok insanın ağzında sakız ettiği ama azınlığın becerebildiği bir kavramı ele alacağım. Evet, sen kimsin de bunu ele alıyorsun diyebilirsin. Diyecek olanlara da derim ki, haklısın kardeşim herhangi bir akademisyen kimliğim yok ve o yolda da değilim ama sadece her konuyu konuşmak için CV'nin kabarık olmasına gerekmez. Beynin kabarık olsun, o kâfi.

Eğer böyle düşünüyorsan bak sağ üstte çarpı var. Lütfen çık. Bir konuya ön yargı ile bakacak bir insan hangi görüşü dinlerse dinlesin, zaman zaman CHP'nin AKP'ye yaptığı gibi boş beleş muhalefet edecektir en fazla. Geçenlerde denk geldiğim gibi ne güzel demişti İlber Ortaylı eliyle işaret ederek. Paranın değil, beynin eliti ve elitisti olmak gerek.

Rasyonel Düşünce ve Rasyonel Düşünmek nedir?

1- Realist yani gerçekçi düşünebilmektir.
2- Delillere daima açık olmaktır.
3- Delillerinde ve görüşünde tutarlı olmaktır.
4- Ortada bir tutarsızlık varsa, o tutarsızlığın karşısında olmaktır.  
5- Kendisi tutarsızsa öz eleştirisini yaparak bu tutarsızlığından vazgeçebilmektir.
6- Hatasını bazen kabul ederek delil karşısında, "Evet, ben hata yaptım." diyebilmektir.
7- Daima objektif olmaktır. En çok da kendi görüşüne ve kendi düşüncelerine.

7'de en az 5-6 özelliğe sahip olmanız lazımdır.

Din konusunda aynı açıdan bakmak lazımdır. Çünkü ancak rasyonel bakarsan gerçekleri görmek şansın olur ve de bunu objektif yapman gerekir yukarıda belirttiğim gibi.

"Bu eskilerin masalları, Sümerliler böyle demiş." diyen ve aklınca Kur'an'ı böyle eleştiren ateist, rivayetleri baş tacı yapan hadis ve mezhepçi kardeşler de, aynı geminin yolcusudur.

Zira ikisinin düşüncesinin de, gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Çünkü Allah, zaten bu argümanlara cevap ayetlerini vermiştir. Rasyonel bakış açısına göre, eğer savunmanıza, karşı bir savunma geliyorsa ilk yapmanız gereken soru şudur. 

"Gerçekten doğru mu söylüyor?" Bu soruyu sorduysanız, tebrik ederim sizi. Çünkü tarafsız bakabilmenin ilk mottosu, tezinizde hata olacağını kabul eden bir empatiyle bakmaktır. Bakalım savunmaları doğru mudur? Ateizm savunmasına Kur'an'ın cevabı ;

"Şunları görmedin mi? Kendilerinin, sana indirilene de senden önce indirilene de inandıklarını sanarken, inkâr etmekle emrolundukları tağutu aralarında hakem yapmak istiyorlar. Zaten şeytan da onları geri dönülmez bir sapıklıkla sersem hale getirmek istiyor. Kendilerine, Allah'ın indirdiğine ve resule gelin denince, o ikiyüzlülerin senden iyice yüz çevirdiklerini görürsün." - Nisa 60 ve 61

"Yemin olsun ki, senden önce de resuller yalanlanmış ama yalanlanmalarına, eziyet görmelerine sabretmişlerdi. Nihayet yardımımız onlara ulaştı. Allah'ın kelimelerini değiştirecek hiçbir kuvvet yoktur. Yemin olsun, elçi olarak gönderilenlerin haberinden bir kısmı sana da gelmiştir." - En'am 34

"Yemin olsun Allah'a ki, senden önceki ümmetlere de elçiler gönderdik de şeytan onlara amellerini süslü gösterdi. O, bugün de onların dostudur/ o gün de onların dostu idi. Onlar için acıklı bir azap var." - Nahl 63


"Yemin olsun, biz senden önce de resuller gönderdik. Onların bir kısmının hayat ve hatırasını sana anlattık, bir kısmının hayat ve hatırasından sana bahsetmedik. Hiçbir resulün, Allah'ın izni olmaksızın herhangi bir mucize getirmesi söz konusu olamaz. Allah'ın emri geldiğinde, hakla hükmedilir ve gerçeği hükümsüz kılmaya çalışanlar orada hüsrana uğrarlar." - Mü'min 78

Görüldüğü üzere, Ateist arkadaşın savunmasını Kur'an zaten kabul ediyor ve senden önce de peygamber geldi, onlara da kitaplar gönderdik diyor. 

Gelelim "Hadis ve Mezhep" savunmasına, Kur'an'ın cevabına ;

"Resul de şöyle der: "Ey Rabbim, benim toplumum, bu Kur'an'ı terk edilmiş/dışlanmış halde tuttular." - Furkan 30

Evvela inandığınız kitaba uymamanıza cevap ayeti var ve rivayetler hakkında da ayetsel cevaplar mevcuttur.

"Yeryüzündeki insanların çoğunluğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. Sadece sanıya uyarlar onlar ve sadece saçmalarlar." - En'am 116

"Onların bu konuda hiçbir bilgisi yoktur. Yalnızca sanıya uyuyorlar. Sanı ise haktan hiçbir şey kazandırmaz." - Necm 28


"Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır." - İsra 36

Görüldüğü gibi, somut argümanın olmayan bir rivayete uymaktasın ve bu rivayetler, Kur'an'a göre bire bir "Zan" tanımına uymaktadır.

Doğru soruyu sorduğunuz takdirde, eğer argümanınız doğruysa mutlaka siz haklı çıkacaksınız. Ancak argümanınız hatalıysa ve karşı taraf güzel bir savunma yaparsa, mutlaka hatanız ortaya çıkacaktır. Tutarsız ve samimiyetsiz olduğunuz ortaya çıkacaktır.

Başka bir Ateist savunması "Ama sizin Muhammed'in birden fazla eşi var bu savunma, Tahrim suresinde geçiyor, Ahzab'da da ona sınırsız izin var. Hayırdır?"

Aslında böyle değil 2 ayrı savunma ama gönülleri olsun diye ben işi bir Kur'an ehli olan kendim adına daha da zorlaştırıyorum. Ama bunlar beni yıldıramaz oğlum. Sen daha emerlerken, ben bu soruları Kur'an'a çok sordum emin ol. 

Şimdi savunmamı dinleyiniz Hakim bey ehehe. Hatta Hakim bey, ben ateist, deist ve agnostik kankalarım için "Peygamberin evine girmeyin." kısmına da cevap vereceğim. Maksat arkadaşların gönlü olsun.


"Ey Peygamber! Biz sana şu hanımları helal kıldık: Mehirlerini verdiğin eşlerin, Allah'ın sana ganimet olarak verdiklerinden elinin altında bulunanlar, amcalarının, halalarının, dayılarının, teyzelerinin kızlarından seninle birlikte hicret edenler. Peygamber kendisiyle evlenmek istediğinde, kendisini Peygamber'e hibe eden mümin bir kadını da öteki müminlere değil, yalnız sana özgü olmak üzere helal kıldık. Onlara eşleri ve elleri altındakiler hakkında neler farz kıldığımızı biz biliriz. Sana bir zorluk olmasın diyedir bu... Allah Gafûr'dur, Rahîm'dir. Onlardan dilediğini geriye bırakırsın, dilediğini yanına alırsın. Bir süre için uzaklaştığın hanımlarından dilediğini yanına almanda bir sakınca yoktur. Onların gözlerinin aydınlanmasında, tasalanmalarında ve kendilerine verdiğinle hepsinin hoşnut olmasında bu daha uygun bir yoldur. Allah sizin kalplerinizde olanı bilir. Allah Alîm'dir, Halîm'dir. Bundan sonra sana artık başka kadınlar helal olmaz. Bunları, başka eşlerle değiştirmek de -onların güzellikleri hoşuna gitse bile- helal olmaz. Elinin sahip olabilecekleri müstesna. Allah her şey üzerinde bir Rakîb'dir, her şeyi gözetlemektedir. Ey iman edenler! Size bir yemek için izin verilmedikçe Peygamber'in evlerine girmeyin. Vaktini bekleyip durmaksızın çağırıldığınızda girin, ancak yemeği yiyince hemen dağılın. Söze dalıp lafı koyulaştırmayın. Çünkü böyle davranmanız Peygamber'i rahatsız eder. Fakat o size bir şey söylemekten utanır. Allah ise hakkı dile getirmekten çekinmez. Peygamber'in eşlerinden bir şey istediğinizde, onlardan perde arkasından isteyin. Bu, hem sizin kalpleriniz hem de onların kalpleri için daha temiz bir yoldur. Allah'ın resulüne rahatsızlık vermeniz ve kendisinden sonra onun eşleriyle nikâhlanmanız, size helal kılınmamıştır. Böyle bir şey Allah katında büyük bir vebaldir." - Ahzab 50, 51, 53 ve 53

50. ve 51. ayetlere bakarsak, peygambere bir özgürlük verildiği ve bu özgürlüğe başka hiçbir Müslüman'ın sahip olmadığı doğrudur ama ekleniyor 51. ayette "Dilediğini yanına al, dilediğini bırak." 

Burada Allah peygambere özgürlük veriyor, illa yap demiyor. Buradan 3 mantık çıkar.

1- Hepsini yanına aldı ve ateistlerin dediğini doğruladı.
2- Eşlerim bana yeter dedi ve hiçbirisini yanına almadı.
3- Beğendiğini aldı, beğenmediğini bıraktı.

%33'lik bir ihtimali, ateistler "A priori" kabul ile direkt işine geldiği gibi doğru kabul ediyor. Savunması da "Bak hadisçi adamın da 35 karısı var diyor, hatta buna ansiklopedi bile yazmışlar. Bizzat İslam kitaplarında geçiyor." 

Yine hata var! İslamın şu an tek geçerli kitabı Kur'andır. Çünkü İncil vb. hepsi tahrif olmuştur. Kütüb-i Sitte ve diğer kitapların kaynağı da, rivayettir. Rivayete Kur'an'ın bakışı nedir?

"Onların bu konuda hiçbir bilgisi yoktur. Yalnızca sanıya uyuyorlar. Sanı ise haktan hiçbir şey kazandırmaz." - Necm 28

"Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır." - İsra 36

Ayrıca, benim de ateist, deiste, agnostiğe bir sorum var. Muhammed madem kendine harem kuracak kadar akıllı bir adam. Bu ayetin, bu kitapta o zaman ne işi var?

"Sana özgü bir davranış olarak, gecenin bir kısmında, o Kur'an'la meşgul olmak üzere uyanık ol/uykudan uyan. Böylece Rabbinin seni övgüye layık bir konuma ulaştırması umulur. Şöyle yakar: "Rabbim! Beni, gireceğim yere doğruluk dürüstlükle sok, çıkacağım yerden doğruluk dürüstlükle çıkar. Katından bana yardımcı bir güç / kanıt ver." - İsra 79 ve 80


Bunun burada ne işi var? Böyle şark kurnazı bir adam gecenin bir vakti, sadece "Kendisine has" bir ibadeti niçin yazsın?

Buna da cevabın eminim, kurnazlığı anlaşılmasın diyedir o namazı kılmamıştır. Bak yine "A priori" kabul var.

1- Kaç kadınla nikahlı onu görmedin?
2- Kaç kadını gebe bıraktığını görmedin?
3- Geceleri namaza kılıp kılmadığını görmedin?

Sence bu işte bir tutarsızlık yok mu? Somut hiçbir argümanın yok. Namazı kılmadığını kabul ediyorsun ama iş "Peygamber'in cinselliğine" gelince çoşuyorsunuz. Bu mantığın hiçbir rasyonel temeli yoktur. Ben sana onu izah etmeye çalışıyorum.   

Peygamber, 30 erkek gücündeydi diyen ilahiyatçılara ve o kitaplara da güvenme. Zira onlar rivayet ürünü ve Kur'an'ın rivayete bakış açısı çok net. Nereden savunmanı ele alsam taca çıkıyorsun evladım.

Benim bunlara cevabım budur. Ben görmediğim şeye bilmiyorum derim ve rasyonelliğin gereği bunu yapman gerekir. Ayrıca bu ayetler, peygambere has ayetler şahsen de beni ilgilendirmiyor. 

Hep kuma zemine bina dikmişsin be güzelim. Böyle yapacaksanız oynamayalım. Benim Müslüman oluşumun hikayesini de buradan okuyabilirsin. Burada birçok rasyonel delil var ve de hepsi Kur'an ile kusursuz örtüşmekte. 

Rasyonel düşün, adil ol. Ayrıca beni tanıyanlar lütfen bana özelden "4 tane yeni ateizm argümanı" verebilir mi? Ateist Argümanlara Yanıtlar 4 yazısını yazmaya niyet ettim de 15-16 argüman cevapladım zaten. Biraz daha yanıtlandıralım.

Çoğuna yanıt verdiğimden ben bulmakta zorlanıyorum şahsen. Bu konuda da güzel yardımlarınızı bekliyorum. 

Selam ve sevgiler.

Haydi eyvallah. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder