18 Nisan 2017 Salı

Hadisler ve Kur'an 2

Selamın aleyküm. Uzun bir zaman sonra bir din yazısı yazacağım. Bu konu ile ilgili ilk yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazının devamı gibi düşünebilirsiniz. 

Bu yazı aksine kısa olacak. Çünkü bizim millet leş ve tembeldir. Uzun uzun yazıyoruz okuyan yok. Bir de böyle kısa yapayım dedim. Sadece 1 ayet ile Hadisler'in "Din Kaynağı" olmayacağını ispat edeceğim. İşte o ayet ;

"İsa, açık seçik kanıtlarla geldiğinde şöyle demişti: "Ben size hikmet getirdim ve tartışıp durduğunuz şeylerin bir kısmını size açıklayayım diye geldim. O halde, Allah'tan korkun ve bana itaat edin!" - Zuhruf 63

Bilerek bu kısmın altını çizdim çünkü hadisci arkadaşlar Hz. Muhammed'i kast eden bütün ayetlerde "Bana itaat edin" kısmını hadislere yoruyorlar.

O zaman Hz. İsa'nin hadisleri nerede hadissever kardeşlerim? Çünkü vurgu ve hitapları İsa ve Muhammed'in, bire bir aynıdır. Ne oldu Hz. İsa'nin hadisleri izah edebilir misiniz? Bugün Kur'an okurken bu ayeti dikkatlice okuyup bunu yazmaya karar verdim. 

Bana itaat = Hadis değildir. Bunu başka türlü asla izah edemezsiniz. Bunu 1. Yazımda bol bol Kur'an'da ayetlerle ispatladım. Peygamberlerin bile ayetlerle hüküm verdiği bir çok ayet ile ortadadır.

"Allah size Kitap'ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım? Kendilerine Kitap verdiklerimiz, onun, Rabbinden hak olarak indirildiğini biliyorlar. Sakın kuşkuya düşenlerden olma." - En'am 114

"Biz indirdik Tevrat'ı, biz. İyiye ve güzele kılavuz var onda, ışık var. Allah'a teslim olmuş peygamberler, Yahudilere onunla hakemlik yaparlardı. Kendini Rabb'e adayanlarla ilim ve hikmette derinleşmiş olanlar da Allah'ın Kitabı'ndan korumakla görevli olduklarıyla hükmederlerdi. Zaten onlar Allah'ın Kitabı'na tanıklardı. Artık insanlardan korkmayın, benden korkun da ayetlerimi basit bir ücret karşılığı satmayın. Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, kâfirlerin ta kendileridir." - Maide 44

Bak ayetin sonunda ne diyor Allah "Ayetlerimle hakemlik yap" diyor ve başında da Tevrat'dan İncil'e dek Hz. Musa, Hz. Harun ve İsa'ya dek gelen tüm peygamberlerin de "Tevrat" ile hakemlik yaptığını söylüyor Allah. Resul'e itaat nasıl hadis oluyor o zaman hadisci arkadaşlarım?  

Ayrıca En'am 114 ayeti ne demek? Kastedilen hakem = Kur'an demektir, Allah'ın ayetlerine göre peygamber bir izahat veriyor demektir. Tevrat'da zamanında İncil'e dek "Hakem" olmuş bunu da Maide 44 izah etmektedir. Yani hüküm veren sadece Allah demektir. Aynı bu ayete uyduğum gibi ;

"O'nun yanında nelere kulluk ediyorsunuz? Sadece bir takım isimlere ki, adlarını siz ve atalarınız koymuştur. Onlar hakkında Allah, hiçbir kanıt indirmemiştir. Hüküm yalnız Allah'ındır. O, yalnız ve yalnız kendisine kulluk etmenizi emretti. Eskimez ve pörsümez din işte budur. Ama insanların çokları bilmiyorlar." - Yusuf 40


Benzer ayetler için bakabilirsiniz ; En'am 57, En'am 62, Maide 49, Kehf 26

Hadisler, tarih konusunda bize delil olmaz ancak bir fikir verebilir. Hadisleri "Din" olarak çöpe atın ama tarihsel olarak çöpe atmayın. Bakın bu ayrımı iyi yapın. Hadislerden hayat öğüdü ya da o dönemin sosyolojisi hakkında fikir edinmek adına hiçbir mahsur yok. Ancak iş, dine "Hüküm koyma, Dini Kaynak yapma, Helal ve Haram" yapma olunca, orada hadisleri at çöpe, hatta yak cayır cayır.

Kaldı ki hadis ilmine, ne ilim ama(!) Matemaitk başımıza sanki. Vaziyet bu şekildedir.

Bir gün halifelerden birisi olan Ali ise halka yaptığı bir konuşmasında aynen şunları söylemiştir ;

"Yanında hadis sayfaları bulunanlar gidip onları yoketsinler. Zira halkı helak eden olay, alimlerin naklettikleri hadislere uyarak kuran'ı terk etmeleridir." 

Kaynak: İbni Abdül Berr, Camiul Beyanil İlm

Yine başka bir halife olan Ömer, diğer şehirlerdeki sahabelere de mektuplar yazarak ellerinde yazılı bulunan hadis mecmualarını yok etmelerini istedi.

Kaynak: İbni Abdül Berr, Camiul Beyanil İlm

İlk halife olan Ebubekir'in tavrına bakalım bir de ;

Ebu Bekir, Peygamberimiz’in vefatından sonra halkı toplamış ve onlara şöyle demiştir: "Sizler Allah’ın elçisinden farklı hadisler naklediyorsunuz. Bu durumda sizden sonrakiler daha büyük anlaşmazlıklara düşecektir. Allah’ın elçisinden hiçbir hadis nakletmeyin. Sizden hadis nakletmenizi isteyenlere deyiniz ki: İşte Allah’ın Kitabı aramızda, onun helalini helal kılın, haramını haram görün."

Kaynak : Zehebi, Tezkiratul Huffaz 1/3; Buhari l. Cilt

İsme bir daha bakın! Kimmiş? Ta ta, taa! Buhari çıktı. Oğlum her taşın altından sen çıkıyorsun. Joker misin anlamadım gitti vallahi. Kütüb-ü Sitte'nin en güvenilir hadiscilerinden birisi, geldi şimdi de Ebubekir'in hadislere kaşrı olan tavrını anlatabiliyor.

Bu nasıl ikiyüzlülük abicim ya? Madem bunu yazacaktın, sonra neden diyar diyar gezip at sırtında hadis topladın oğlum? Size kaynak olan adamın güvenilirliği bu işte! Sonra, olur da tercihinizden ahiretinizi yakarsanız ağlamaya hakkınız yok yani. Her şey gün gibi ortada. 


Ayrıca, peygamberlerin söylediği "Bana itaat" kavramı yalnızca Allah'a ve kitaplarına itaat etmektir! İşte bu denklemi sağlayan ayet ;

"Sana biat edenler Allah'a biat etmiştir. Allah'ın eli onların eli üzerindedir. Ahdini bozan, kendi aleyhine bozmuş olur. Allah'a verdiği sözü tutan kimseye ise Allah büyük bir ödül verecektir." - Fetih 10

Bana itaat edin demek, gördüğünüz gibi hadisler falan değildir. Denklem çok basit ;

Peygamberlere itaat = Allah'ın kitaplarına itaat = Yüce Allah'a itaat demektir. Son kitap, eksiksiz, en geniş olan kitap Kur'an olduğuna göre bu denklem, artık bu şekildedir.


Peygamberlere itaat = Kur'an'a itaat = Yüce Allah'a itaat demektir.

Olay bu kadar basittir dostlar. Kur'an ayetlerini böyle bütünsel okuyun. Bakın ben bile ilk hatmettiğim sırada bu detaya dikkat edememişim, Allah beni affetsin. 

Gördüğünüz gibi Kur'an her okuyuşta ufkunuzu daha da açan ve sadece Allah'a kul olmayı gerektiren enfes bir kitaptır. Kula kul olmayın, ne peygamberlere, ne hocalara, ne cemaat liderlerine, ne şeyhlere, ne hacılara, ne hocalara, ne gavslara, ne 1954 model Firavuna, ne de paraya, pula, kadınlara, şöhrete, makama, mevkilere. Hiçbirine kul olmayın! Allah adına anarşistler olun, İbrahim, Musa ve Muhammed gibi. 

Yalnızca Allah'a kul olun ve onun emrettiği emirleri uygulayın. Namazı kılın ama dosdoğru kılın, yardımlaşın, yardım edin, sabredin her zorluğa, Allah'a asla isyan etmeyin ve suçu kendinize arayın daima, bu yolda yalnızlaşın, daha da yalnızlaşın, belki bu dünyada "Loser" olursunuz ama ahirette "Winner" siz olacaksınız modern deyimle. 

Orucu tutun, zekat, infakları asla esirgemeyin, elinizden ne salih amel ve ne ibadet gelirse onu yapın ve ölene dek Kur'an'ı baş ucu kitabınız yapın ve anlayarak okuyun. Hep okuyun 10 kere hatim ettiysen, 11. kere oku ama "Anlayarak" oku. Sorgulayarak ve düşünerek oku. Çünkü herkesi kandırabilirsiniz ama Allah'ı asla! Unutmayın, tek dostumuz Allah bizim. Ona karşı da nankör olmayın. 

Haydi eyvallah.

"Allah sizin düşmanlarınızı daha iyi bilir. Dost olarak, Allah yeter. Yardımcı olarak da Allah yeter." - Nisa 45

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder